Smakuj Trójmiasto

InstaRelacja ze Smakuj Trójmiasto Vege Edition

X jubileuszowa edycja Smakuj Trójmiasto jest już za nami. Emocje powoli zaczynają stygnąć. Dzisiaj dzielimy się z Wami wszystkim tym, co działo się w Starym Maneżu w minioną niedzielę. Niezależnie czy byliście z nami czy jeszcze nie – zobaczcie zdjęcia, najciekawsze relacje w mediach i na blogach, wyróżnione w konkursach statusy w mediach społecznościowych.

Zgodnie z naszym harmonogramem zaczęliśmy w pełnej gotowości o godzinie 11:00. Tym razem nie tylko wnętrze Starego Maneżu wypełnił zapach pyszności przygotowywanych przez naszych wystawców. Pogoda dopisała, więc mogliśmy bez stresu przenieść część imprezy pod gołe niebo. Na zewnątrz odbyły się niezmarnowane warsztaty prowadzone przez Pomorski odział Banku żywności. Pod gołym niebem jedzenie serwowała też warszawska Krowarzywa, naleśniki Caldo i lokalne Avocado. Wegańskie burgery zawojowały hashtagiem #SmakujTrojmiasto, przepyszne naleśniki w kilku wersjach smakowych były smażone niemal bez przerwy, a bezmięsny ramen z dodatkiem tempehu zniknął w mgnieniu oka. Na zewnątrz można było nie tylko jeść, ale również poznać bliżej Jasną Stronę Mocy. Jak dobrze wiecie, zazwyczaj na antresoli jest taki tłum, że nie można tam wcisnąć szpilki. Podczas tej edycji nasi goście mogli rozkoszować się pysznym jedzeniem i promieniami słońca jednocześnie. Przestrzeń na terenie Garnizonu Kultury sprzyja leżakowaniu na trawie.

💪

A post shared by Bank Żywności w Trójmieście (@bankzywnosci) on

vegan burgers ftw 👌🏻#krowarzywa #smakujtrojmiasto #veganfood

A post shared by Oliwia Piekoś (@oliwia.piekos) on

Ramen z tempehem od @avocado_vegan_bistro na @smakujtrojmiasto #VegeEdition. Yummy! Warto tu jeść 🍜 #ramen #smakujtrojmiasto #gdansk #ilovegdn

A post shared by Viola Urban – okiem dietetyka (@viola_okiem_dietetyka) on

Cieszę się do jedzenia, normalka 🙄 #smakujtrojmiasto #vegeedition #vegan #meatsucks #starymanez

A post shared by Asia 🖤 (@asiatrokaa) on

Trzy dni temu zima. Wszyscy potrzebowali lata. #smakujtrojmiasto

A post shared by @n.thereck on

Wewnątrz kipiało dobrym jedzeniem i innymi atrakcjami. Poza różnorodnymi potrawami z różnych stron świata, zapewniliśmy moc atrakcji na scenie. U naszych wystawców mogliście kupić  między innymi baklavę, hummus, falafel, sushi, pierożki samosa, wegańskie lody, gofry, świeże soki, desery w słoiczkach i inne cudowności.

W czasie, kiedy większość naszych gości zajadała się przygotowanym przez wystawców jedzeniem, uczestniczki warsztatów z Wegan Nerd podciągały rękawy i zabierały się do pracy. Pod czujnym okiem Alicji grupa przygotowała między innymi ziołową polentę z grillowanymi warzywami, wariacje na temat chłodnika, owocowy pudding chia, wegańską sałatkę pad thai w słoiczkach na wynos. Warsztaty zwieńczyła wspólna uczta. Dla każdej uczestniczki przygotowaliśmy podarunki od naszego partnera marki Baziółka oraz Bazaru Natury.

W tym samym czasie na trawie pod Starym Maneżem odbył się trening kettlebell z Kasią Dąbek oraz rozluźniające zajęcia jogi. Po takiej dawce aktywności fizycznej można było w czystym sumieniem jeść więcej niż zwykle. W końcu okienko metaboliczne się samo nie wypełni.

Na scenie prowadząca Małgosia Piontke przez cały czas trwania imprezy wyciągała z naszych gości same inspirujące informacje. Tuż po inauguracji Vege edycji odbyła się rozmowa z dyrektor Banku Żywności w Trójmieście, podczas której zachęcaliśmy do zawieszania posiłków, udziału w niezmarnowanych warsztatach oraz innych akcji związanych z szczytną ideą dbania o jak najmniejsze straty żywności. Zaraz potem na scenie pojawił się Bartosz Makała, który udowodnił, że zrobienie zielnika DIY jest banalnie proste i nawet osoba, która nigdy nie trzymała w ręku wkrętarki na pewno sobie poradzi. Ziółka Baziółka zasługują na wyjątkową oprawę, dlatego pokazaliśmy jak samodzielnie w prosty sposób skręcić efektowny stojak na świeże zioła. Doniczki z aromatyczną zieleniną nasi goście mogli kupić tuż pod sceną. Kolendra, lubczyk, rukiew wodna i różne odmiany bazylii to tylko niektóre zioła jakie można było upolować podczas Vege Edition.

Na scenie odbyły się także aż 3 pokazy gotowania. O tym, że proste smaki są najbardziej efektowne opowiedział Piotr Ślusarz, przepis na hummus doskonały zdradziła Malika, a sekret idealnie doprawionego tofu tikka masala odkryła na scenie Alicja Rokicka autorka bloga Wegan Nerd.

Wśród atrakcji jakie przygotowaliśmy dla gości festiwalu pojawiły się także liczne konkursy oraz panel dyskusyjny z udziałem Kasi Dąbek, dietetyk Violi Urban, Maliki, szefa kuchni Piotra Ślusarza i Joli Słomy z Atelier Smaku. Podczas burzliwej dyskusji pogłębiliśmy temat weganizmu. Małgosia Piontke pytała gości miedzy innymi o to czy wegańska dieta może sprostać zapotrzebowaniu organizmu na wszystkie składniki odżywcze, czy nadaje się dla sportowców, jak wegańskie potrawy przenikają do kuchni restauracji i jak sobie radzić podczas wegańskich podróży.

#vegan #lifecooking #show #smakujtrojmiasto #foodbrand

A post shared by malika (@malika.pl) on

Nie da się ukryć, że Vege Edycja Smakuj Trójmiasto szumnie przeszła do historii. Na szczęście już niedługo kolejna szansa na posmakowanie Trójmiasta. 11 czerwca kolejna, tym razem czeka was wybitnie letnie SUMMER EDITION pełne lekkich przysmaków.

Zobaczcie co dla Was przygotowaliśmy!

strefa kulinarna – lekkie ciasta | lody naturalne i tradycyjne | różnorodne gofry | lemoniady | smoothie bowls | koktajle | owoce i warzywa egzotyczne | świeże sałatki | zupy na ciepło oraz chłodniki | strefa BBQ i różnorodne dania z grilla | burgery | zapiekanki | owoce morza i tapas z różnych stron świata | superfoods | wina
strefa zakupów – książki kulinarne | upominki dla foodloversów | jadalne kwiaty | świeże zioła | półprodukty do gotowania | kitchen design | dekoracje | świeże kwiaty i bukiety
strefa warsztatowa oraz atrakcje na scenie dla dzieci i dorosłych | warsztaty kulinarne i zdrowego odżywiania | pokazy gotowania na scenie
strefa wypoczynkowa pod gołym niebem – leżaki | muzyka na żywo | bar z napojami |
strefa aktywności – joga i zumba na trawie
strefa dla psiaków – miejsce przyjazna pupilom

 

Dołącz do wydarzenia na Facebooku i bądź na bieżąco.

Zapisz

O autorze

team Food Brand

Food Brand to agencja marketingowa skupiona na realizowaniu potrzeb współczesnej gastronomii. Wspieramy PR szefów kuchni, realizujemy profesjonalne sesje zdjęciowe, zarządzamy kanałami klientów w mediach społecznościowych. Realizujemy się także jako organizatorzy miejskiego festiwalu kulinarnego Smakuj Trójmiasto oraz premierowych pokazów filmów w ramach Films for Food.

http://www.FoodBrand.pl

Odpowiedz