Best Pastry Chef

Best Pastry Chef to autorskie Mistrzostwa Cukiernicze pod patronatem Tomasza Dekera. Uczestnicy konkursu - osoby związane z branżą gastronomiczną, przygotują ciekawe, oryginalne w smaku, a zarazem eleganckie i wykwintne desery oraz torty.
Jesteśmy współorganizatorem konkursu, stworzyliśmy również całą oprawę graficzną Mistrzostw.

Strona konkursu

Polskie produkty regionalne na słodko – pierwsza edycja Mistrzostw Cukierniczych Best Pastry Chef za nami!

13 października 2016 podczas Targów World Hotel w Warszawie nie mogło zabraknąć słodkiego akcentu, którym były Mistrzostwa Cukiernicze Best Pastry Chef. Celem Mistrzostw jest popularyzacja sztuki cukierniczej w branży gastronomicznej i podkreślenie, jak dużą rolę odgrywają w niej takie detale, jak smak, wygląd czy kompozycja na talerzu. Pierwsza edycja konkursu pod patronatem cukiernika Tomasza Dekera przyciągnęła wiele drużyn – reprezentantów cukierni, restauracji i hoteli z całej Polski, które zaprezentowały swoje cukiernicze umiejętności.

Temat przewodni Konkursu brzmiał „Polskie produkty regionalne”. Zadaniem uczestników było przygotowanie tortów deserowych jednopoziomowych oraz deseru na talerzu, nawiązujących do tematu mistrzostw. Do przygotowania konkursowych słodkości uczestnicy użyli więc produktów regionalnych i polskich owoców, takich, jak: rokitnik, czarny bez, tarnina, poziomka czy żurawina.

Torty oraz desery zostały poddane ocenie jury w składzie: Bożena Sikoń-Wojtal, Iwona Niemczewska, Paweł Mieszała , Michał Doroszkiewicz, Patryk Szczepański oraz Paweł Małecki.

Zwycięskie propozycje przygotował zespół z Czekolada Cafe z Warszawy: Ewa Rzadkowska i Michał Iwaniuk. Cukiernicy zaprezentowali przed jury szarlotkę z trawą żubrową i pigwą oraz tort gruszkowy z lawendą.  Drugą pozycję zdobyli Mariusz Gorecki i Juri Gorobczyszyn z Restauracji Cucina w Poznaniu, a trzecie miejsce przypadło Maciejowi Pięta i Ryszardowi Wawrzyniakowi z Cukierni Jan Kachlicki w Grodzisku Wielkopolskim.

Konkurs nie odbyłby się, gdyby nie wsparcie partnerów i sponsorów: Dawn, Agart, Debic, Gastro Magic, PAN Centrum Słodkiej Dekoracji, Saga, Żywiec Zdrój, Werner & Mertz Professional, Cheman.

Już teraz zapraszamy na kolejną edycję Best Pastry Chef, która odbędzie się już w przyszłym roku. Szczegółowe informacje dotyczące konkursu pojawią się wkrótce.

Jedno jest pewne – będzie emocjonująco i słodko!

Wideorelacja z pierwszej edycji konkrsu