Inne projekty

Wrześniowe warsztaty w Ogrodnictwie Lawenda

W miniony poniedziałek (18 września) miałyśmy ogromną przyjemność współorganizować warsztaty o tematyce „Zioła i kwiaty jadalne” w Lawendzie – Ogrodnictwie Zosi Zienkiewicz. Grupa chętnych okazała się nie tylko liczna (było z nami 18 osób!), ale przede wszystkim kreatywna i ciekawa tajemnic, jakie kryje w sobie Ogrodnictwo Lawenda. Byli z nami szefowie kuchni trójmiejskich restauracji, blogerki kulinarne i prywatni pasjonaci.

Zosia przedstawiła w sumie około 100 produktów ziołowych, kwiatowych i warzywnych – uczestnicy poznawali je wzrokiem, węchem i smakiem. Pod okiem szefa kuchni Hotelu OLIMP Business & SPA – Krzysztofa Wierzby, grupa przygotowała piękne finger foods. Podstawą były niezwykłe mięsa – z kangura, strusia, krokodyla. Dodatki stanowiły m.in. kiełki rzodkiewki, groszku i pora; liście mięty, kwiaty ogórecznika i aksamitki. Do tego 2 sosy – pomarańczowo-ziołowy i pomidorowo-śliwkowy.

Sporą atrakcję stanowiła możliwość własnoręcznego wybrania i zerwania ziół oraz kwiatów, które później stanowiły elementy kulinarnych kompozycji.

Jak podobało się uczestnikom?

Ania Włodarczyk z bloga Strawberries from Poland napisała:

Lawendowa Zosia ma u siebie tyle jadalnych cudów, że w głowie się nie mieści! Szałwia ananasowa, mięta poziomkowa, stewia, oregano gigant, mnóstwo jadalnych kwiatów i ciekawostek z nimi związanych (wiecie, ze nasiona aksamitek są jadalne? trochę jak kmin). Kilka godzin w lawendowym królestwie to porządna porcja wiedzy dla każdego pasjonata kulinariów. 

A to słowa Doroty Grądzkiej:

Wczorajsze spotkanie w Ogrodnictwie Lawenda. Od kilku lat kupuję „zieleninę” od Zosi Lawendowej. Ziół jadalnych tu wiele. Warzywnych różności również. I nadarzyła się okazja pomyszkować między grządkami. Musiałam uważać na koty. Chyba poczuły do mnie miętę. 🙂 W pamięci mam jeszcze smak żółtego buraka i sosu do sałaty, który Zosia zrobiła w 3 minuty. Na biurku leży gałązka ananasowej szałwii i cytrynowej werbeny. Zapachy ciągle żywe. I tyle ziółek pojadłam, że kolacja nie była potrzebna. To miejsce aż tętni dobrą energią. Odkupiona od kolejnych właścicieli rodzinna ziemia, znowu w dobrych rękach, tym razem dorosłej Zofii, która biegała tutaj, jako mała Zosia. Jak dobrze poczuć takie klimaty.

Pomoc w organizacji warsztatów była dla nas czystą przyjemnością!

W trakcie i po warsztatach działo się również w mediach społecznościowych:

A poniżej  nasza fotorelacja z poniedziałku:

klik

O autorze

team Food Brand

Food Brand to agencja marketingowa skupiona na realizowaniu potrzeb współczesnej gastronomii. Wspieramy PR szefów kuchni, realizujemy profesjonalne sesje zdjęciowe, zarządzamy kanałami klientów w mediach społecznościowych. Realizujemy się także jako organizatorzy miejskiego festiwalu kulinarnego Smakuj Trójmiasto oraz premierowych pokazów filmów w ramach Films for Food.

http://www.FoodBrand.pl

Odpowiedz